Ficov režim je nebezpečný pre občanov i pre štát (3)

20. septembra 2016, salamandra, Nezaradené

MOTTO:

Ústava Slovenkej republiky, Zákon č. 460/1992 Zbierky, hneď v úvodnej pasáži hovorí:

P R V Á H L A V A

P r v ý o d d i e l

Základné ustanovenia

Čl. 1

(1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na

nijakú ideológiu ani náboženstvo.

(2) Slovenská republika uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného

práva, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná, a svoje ďalšie medzinárodné záväzky.

Čl. 2

(1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich

volených zástupcov alebo priamo.

(2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej mejdziach a v rozsahu

a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.

(3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby

konal niečo, čo zákon neukladá.

Firma Ortac, s.r.o. v spolupráci s firmou Envigeo, a.s. Kynceľová 2, 974 11 Banská Bystrica a so zjavným a preukázateľným vedomím Obvodného banského úradu, ul. 9. mája č.2, 969 50 Banská Bystrica, dali vypracovať tzv. prieskum biotopov v záujmovom území ťažby rudných a nerudných surovín v oblasti Kremnice a s pokračovaním až po obce Stará Kremnička a Lutila, vrátane obce Bartošova Lehôtka. Tento dokument sa v rukách firmy Envigeo objavil až v roku 2015, pri posudzovaní ložísk bentonitu v prospech firmy Regos, s.r.o., Prievozská 4D, 821 09 Bratislava titulovaných ako Dobývací priestor Stará Kremnička III a Lutila I a je použitý ako relevantný doklad v priebehu konania v prospech prevodu štátneho vlastníctva nerudnej suroviny v prospech súkromnej právnickej osoby. Viac na: https://www.envirportal.sk/sk/eia/detail/tazba-bentonitu-na-loziskach-lutila-i-stara-kremnicka-iii-

Takzvaný prieskum biotopov (nazývaný aj monitoring) robila pre zahraničnú ťažiarsku firmu Ortac, s.r.o. Kremnica (záujem o ťažbu Au a Ag v okolí Kremnice) firma Envigeo, s.r.o. Banská Bystrica a výsledkom bola pochybná až klamlivá práca Búci S., Šuvada, 2013, Záverečná správa z mapovania biotopov pre potreby spoločnosti ORTAC, s.r.o., kde je zrejme účelovo a úmyselne vynechaná oblasť biotopov v Bartošovej Lehôtke ktoré sú v priamom kontakte s výskytom záujmových hornín ťažobných spoločností.

Túto nepravdivú správu použila firma Envigeo ako dôkazný materiál o neexistencií predmetného biotopu v odôvodňovaní posudzovania EIA pre firmu REGOS v príprave ťažby bentonitu „Ťažba bentonitu na ložiskách Lutila I a Stará Kremnička III“ v roku 2015.

Uvedený dokument o prieskume biotopov (niekde nazvaný i monotoring), je však dokument nedôveryhodný a má všetky znaky nepravdivého znaleckého posudku, pretože dokladovane je v ňom vynechaný neopomenuteľný biotop rosičky okrúhlolistej (Drosera rotundifolia) a živočícha salamandry škvrnitej (Salamandra salamandra) v obci Bartošova Lehôtka. Biotopy sú všeobecne známe a už v roku 1924 bola ich ochrana dokonca pod policajným dohľadom (zdroj informácie: www.kremnicanadzlato.sk). Tieto biotopy boli v značnej miere poškodené a vo veľkej miere zničené otvorením ťažby bentonitu firmou Regos, s.r.o. Bratislava (úplná adresa viď vyššie).

Firma argumentuje tým, že o tom nevedela. Z uvedených skutočností vyplýva, že zo strany tejto firmy išlo skôr o úplné a cielené zničenie biotopu, aby neskôr preukázali tzv. prieskumom, že nešlo o aktívny biotop, resp. tam žiadny neexistoval. Dôkazom o existencií biotopu je aj článok s vyobrazením skutočného stavu na: http://ziar.sme.sk/c/7859133/vzacnu-masozravu-rastlinu-ohrozuje-planovana-tazba.html Firma otvorila ťažbu v mieste, kde je bentonit už s okrajovým výskytom, avšak nechala si vytýčiť ťažobný priestor smerom k vrchu Krpovo, kde už nie je žiadny bentonit, ale vystupuje tam na povrch kremeň, ktorý je nositeľom zlatej a striebornej rudy. Toto vytýčenie má všetky znaky otvorenia povrchovej sondy k uvedenej rude. Ťažbe zlata a striebra by rovnako prekážali uvedené zákonom chránené biotopy. Po ich zničení by nič nestálo v cesta ťažby. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici dal k otvoreniu ťažby bentonitu súhlas bez výhrad už s vedomím, že na mieste neexistuje žiaden zákonom chránený biotop. Opieram sa tu tiež o list biológa RNDr. Ing. Mgr. Antona Lyciusa, adresovaný Botanickému ústavu SAV, zo dňa 19. mája 2015. List je v prílohe.

V súčasnosti už tzv. chránené ložiskové územie s výskytom Au a Ag pridelil Obvodný banský úrad Banská Bystrica firme Envigeo, s.r.o., ktorá vypracovala správu EIA pre firmu Regos, s.r.o. z nedôveryhodného tzv. prieskumu biotopov, objednaným a zaplateným firmou Ortag, s.r.o.

Firma Regos, s.r.o. otvorila ťažbu bentonitu niekedy medzi 10. novembrom až 10. decembrom 2014. Ťažbu otvorila tak, že v určenom dobývacom priestore odkryla mokraď odhrnutím povrchovej rašeliny a v centre vyhĺbila zbernú jamu na vodu, ktorá mala odvodniť ťažobný priestor a zničiť chránený biotop aj s chránenou rastlinou. Odtokovú znečistenú vodu začala odpúšťať do prirodzeného vodného toku, ktorý je chráneným reprodukčným biotopom salamandry. K takémuto činu nemala a doteraz nemá firma Regos, s.r.o. povolenie v zmysle zákona na ochranu prírody o ťažbe v mokradi a povolenie meniť pomery v prirodzenom odtokovom vodnom toku. Taktiež nemá vodohospodárske povolenie na odvod odtokových vôd z banskej činnosti v zmysle vodného zákona. Napriek tomu tento stav pretrváva od otvorenia ťažby až po dnešný deň. Tento stav je potvrdený v prílohách štátnou inšpekciou životného prostredia. Súčasný stav degraduje mokraď s rosičkou odvodňovaním mokrade a zanášaním reprodukčného vodného toku salamandry. Situácia speje k ich zániku.

Pracovníci Okresného úradu, Odboru starostlivosti o životné prostredie nečinnosťou, uvádzaním nepravdivých údajov z miesta otvorenia ťažby, vodných pomerov v mokradi a to aj orgánom činným v trestnom konaní, zadržiavaním dôležitých dokumentov, dôkazne spolupracujú s firmou Regos, s.r.o. na urýchlení definitívneho zničenia zákonom chránených biotopov a preto som na nich podal trestné oznámenie, uvedené v prílohe.

Priložené doklady dokladujú, že Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo na podklade nedôveryhodných podkladov, ktoré sú teraz predmetom trestného vyšetrovania kriminálnou políciou a preto takéto rozhodnutie odporuje zákonom Slovenskej republiky. Žiadam preto, aby ministerstvo neodkladne zrušilo svoje súhlasné stanovisko s ťažbou, až do ukončenia trestného vyšetrovania.

A na záver si pozrite dôkaz o podvodoch na stránke: www.bartosovalehotka.eu (ti co čítali predchádzajúce BLOG -y vedia o čo ide)