Založ si blog

Ficov režim je nebezpečný pre občanov i pre štát (3)

MOTTO:

Ústava Slovenkej republiky, Zákon č. 460/1992 Zbierky, hneď v úvodnej pasáži hovorí:

P R V Á H L A V A

P r v ý o d d i e l

Základné ustanovenia

Čl. 1

(1) Slovenská republika je zvrchovaný, demokratický a právny štát. Neviaže sa na

nijakú ideológiu ani náboženstvo.

(2) Slovenská republika uznáva a dodržiava všeobecné pravidlá medzinárodného

práva, medzinárodné zmluvy, ktorými je viazaná, a svoje ďalšie medzinárodné záväzky.

Čl. 2

(1) Štátna moc pochádza od občanov, ktorí ju vykonávajú prostredníctvom svojich

volených zástupcov alebo priamo.

(2) Štátne orgány môžu konať iba na základe ústavy, v jej mejdziach a v rozsahu

a spôsobom, ktorý ustanoví zákon.

(3) Každý môže konať, čo nie je zákonom zakázané, a nikoho nemožno nútiť, aby

konal niečo, čo zákon neukladá.

Firma Ortac, s.r.o. v spolupráci s firmou Envigeo, a.s. Kynceľová 2, 974 11 Banská Bystrica a so zjavným a preukázateľným vedomím Obvodného banského úradu, ul. 9. mája č.2, 969 50 Banská Bystrica, dali vypracovať tzv. prieskum biotopov v záujmovom území ťažby rudných a nerudných surovín v oblasti Kremnice a s pokračovaním až po obce Stará Kremnička a Lutila, vrátane obce Bartošova Lehôtka. Tento dokument sa v rukách firmy Envigeo objavil až v roku 2015, pri posudzovaní ložísk bentonitu v prospech firmy Regos, s.r.o., Prievozská 4D, 821 09 Bratislava titulovaných ako Dobývací priestor Stará Kremnička III a Lutila I a je použitý ako relevantný doklad v priebehu konania v prospech prevodu štátneho vlastníctva nerudnej suroviny v prospech súkromnej právnickej osoby. Viac na: https://www.envirportal.sk/sk/eia/detail/tazba-bentonitu-na-loziskach-lutila-i-stara-kremnicka-iii-

Takzvaný prieskum biotopov (nazývaný aj monitoring) robila pre zahraničnú ťažiarsku firmu Ortac, s.r.o. Kremnica (záujem o ťažbu Au a Ag v okolí Kremnice) firma Envigeo, s.r.o. Banská Bystrica a výsledkom bola pochybná až klamlivá práca Búci S., Šuvada, 2013, Záverečná správa z mapovania biotopov pre potreby spoločnosti ORTAC, s.r.o., kde je zrejme účelovo a úmyselne vynechaná oblasť biotopov v Bartošovej Lehôtke ktoré sú v priamom kontakte s výskytom záujmových hornín ťažobných spoločností.

Túto nepravdivú správu použila firma Envigeo ako dôkazný materiál o neexistencií predmetného biotopu v odôvodňovaní posudzovania EIA pre firmu REGOS v príprave ťažby bentonitu „Ťažba bentonitu na ložiskách Lutila I a Stará Kremnička III“ v roku 2015.

Uvedený dokument o prieskume biotopov (niekde nazvaný i monotoring), je však dokument nedôveryhodný a má všetky znaky nepravdivého znaleckého posudku, pretože dokladovane je v ňom vynechaný neopomenuteľný biotop rosičky okrúhlolistej (Drosera rotundifolia) a živočícha salamandry škvrnitej (Salamandra salamandra) v obci Bartošova Lehôtka. Biotopy sú všeobecne známe a už v roku 1924 bola ich ochrana dokonca pod policajným dohľadom (zdroj informácie: www.kremnicanadzlato.sk). Tieto biotopy boli v značnej miere poškodené a vo veľkej miere zničené otvorením ťažby bentonitu firmou Regos, s.r.o. Bratislava (úplná adresa viď vyššie).

Firma argumentuje tým, že o tom nevedela. Z uvedených skutočností vyplýva, že zo strany tejto firmy išlo skôr o úplné a cielené zničenie biotopu, aby neskôr preukázali tzv. prieskumom, že nešlo o aktívny biotop, resp. tam žiadny neexistoval. Dôkazom o existencií biotopu je aj článok s vyobrazením skutočného stavu na: http://ziar.sme.sk/c/7859133/vzacnu-masozravu-rastlinu-ohrozuje-planovana-tazba.html Firma otvorila ťažbu v mieste, kde je bentonit už s okrajovým výskytom, avšak nechala si vytýčiť ťažobný priestor smerom k vrchu Krpovo, kde už nie je žiadny bentonit, ale vystupuje tam na povrch kremeň, ktorý je nositeľom zlatej a striebornej rudy. Toto vytýčenie má všetky znaky otvorenia povrchovej sondy k uvedenej rude. Ťažbe zlata a striebra by rovnako prekážali uvedené zákonom chránené biotopy. Po ich zničení by nič nestálo v cesta ťažby. Obvodný banský úrad v Banskej Bystrici dal k otvoreniu ťažby bentonitu súhlas bez výhrad už s vedomím, že na mieste neexistuje žiaden zákonom chránený biotop. Opieram sa tu tiež o list biológa RNDr. Ing. Mgr. Antona Lyciusa, adresovaný Botanickému ústavu SAV, zo dňa 19. mája 2015. List je v prílohe.

V súčasnosti už tzv. chránené ložiskové územie s výskytom Au a Ag pridelil Obvodný banský úrad Banská Bystrica firme Envigeo, s.r.o., ktorá vypracovala správu EIA pre firmu Regos, s.r.o. z nedôveryhodného tzv. prieskumu biotopov, objednaným a zaplateným firmou Ortag, s.r.o.

Firma Regos, s.r.o. otvorila ťažbu bentonitu niekedy medzi 10. novembrom až 10. decembrom 2014. Ťažbu otvorila tak, že v určenom dobývacom priestore odkryla mokraď odhrnutím povrchovej rašeliny a v centre vyhĺbila zbernú jamu na vodu, ktorá mala odvodniť ťažobný priestor a zničiť chránený biotop aj s chránenou rastlinou. Odtokovú znečistenú vodu začala odpúšťať do prirodzeného vodného toku, ktorý je chráneným reprodukčným biotopom salamandry. K takémuto činu nemala a doteraz nemá firma Regos, s.r.o. povolenie v zmysle zákona na ochranu prírody o ťažbe v mokradi a povolenie meniť pomery v prirodzenom odtokovom vodnom toku. Taktiež nemá vodohospodárske povolenie na odvod odtokových vôd z banskej činnosti v zmysle vodného zákona. Napriek tomu tento stav pretrváva od otvorenia ťažby až po dnešný deň. Tento stav je potvrdený v prílohách štátnou inšpekciou životného prostredia. Súčasný stav degraduje mokraď s rosičkou odvodňovaním mokrade a zanášaním reprodukčného vodného toku salamandry. Situácia speje k ich zániku.

Pracovníci Okresného úradu, Odboru starostlivosti o životné prostredie nečinnosťou, uvádzaním nepravdivých údajov z miesta otvorenia ťažby, vodných pomerov v mokradi a to aj orgánom činným v trestnom konaní, zadržiavaním dôležitých dokumentov, dôkazne spolupracujú s firmou Regos, s.r.o. na urýchlení definitívneho zničenia zákonom chránených biotopov a preto som na nich podal trestné oznámenie, uvedené v prílohe.

Priložené doklady dokladujú, že Ministerstvo životného prostredia SR rozhodlo na podklade nedôveryhodných podkladov, ktoré sú teraz predmetom trestného vyšetrovania kriminálnou políciou a preto takéto rozhodnutie odporuje zákonom Slovenskej republiky. Žiadam preto, aby ministerstvo neodkladne zrušilo svoje súhlasné stanovisko s ťažbou, až do ukončenia trestného vyšetrovania.

A na záver si pozrite dôkaz o podvodoch na stránke: www.bartosovalehotka.eu (ti co čítali predchádzajúce BLOG -y vedia o čo ide)

Ficov režim je nebezpečný pre občanov i pre štát (61)

27.01.2021

Ako konali úrady spejené s Ficovým režimom…! Adresát: Okresný úrad v sídle kraja Odbor starostlivosti o životné prostredie Nám. Ľ. Štúra 1 974 05 Banská Bystrica e-mailová adresa: oszp.bb@minv.sk Vec: Sťažnosť podávaná Okresnému úradu v sídle kraja, Odboru starostlivosti o životné prostredie Banská Bystrica, vo veci nezákonného konania Okresného úradu Žiar [...]

Ficov režim je nebezpečný pre občanov i pre štát (60)

05.07.2020

To sa stalo dňa 20. mája 2020 (po voľbách do NR) Skontrolujte si svoj majetok, či ho nenapala svojím rozhodním Tisícročná myš…! Pozrite si ste kto dnes o tom a ako rozhoduje. https://ekonomika.pravda.sk/krajina/clanok/552858-nasilnickych-farmarov-vylucime-z-podohospodarskych-podpor-povedal-micovsky/ Násilníckych farmárov vylúčime z pôdohospodárskych podpor, povedal [...]

Ficov režim je nebezpečný pre občanov i pre štát (59)

28.04.2020

Ako Ficov režim zareagoval na môj podnet ktorý uvádzam v prílohe Zareagoval na mňa tak, že v spojení s oligarchami poslal na mňa políciu. Orgány štátnej moci museli reagovať podľa ich pokynov a museli popierať, že vláda narúša medzinárodné dohovory. Za dvanásť rokov následne olicharchovia robili s prírodou čo chceli, bez ohľadu na spôsobené škody, ktorých náprava [...]

gangy, švédsko

Na podujatie švédskej Ľavicovej strany vtrhli útočníci, hlásia troch zranených

24.04.2024 23:24

Večerné podujatie v Štokholme malo byť o rastúcom fašizme vo Švédsku.

bombic

Británia rozhodla o vydaní extrémistu Bombica na Slovensko. Odkázal, že nikam nejde

24.04.2024 22:40

Rozhodnutie súdu nie je právoplatné, môže sa proti nemu odvolať.

ATACMS, vojna na Ukrajine

Kyjev už nasadil strely dlhého doletu ATACMS. Američania ich dodali tajne

24.04.2024 20:54

Zbrane prišli na Ukrajinu tento mesiac, oznámilo americké ministerstvo zahraničných vecí.

Francois Fillon

Francúzsky súd potvrdil odsúdenie expremiéra Fillona v kauze sprenevery

24.04.2024 19:16

Sprenevery sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 83
Celková čítanosť: 231138x
Priemerná čítanosť článkov: 2785x

Autor blogu

Kategórie